You are currently viewing Методът Пилатес – открий своя потенциал

Методът Пилатес – открий своя потенциал

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read

След първите 10 часа Пилатес ще почувстваш разликата, след 20 часа Пилатес ще видиш разликата, а след 30 часа Пилатес ще имаш ново тяло

Джоузеф Пилатес.

Методът Пилатес  е обръщане към себе си. Усещане на тялото в дълбочина и чувство за лекота в края на класа.

От няколко години методът на Джоузеф Пилатес се развива с много бързи темпове и става все по-популярен и в България.

Пилатес е не само последователност от движения за оформяне на мускулатурата. Пилатес е философия, която свързва ум-тяло-душа. Баланс на тялото, контрол на ума, наслада за душата.

Във всяко движение дишането се съчетава с прецизното изпълнение на движението. Едната част на движението е вдишване, другата част на движението е издишване.

Всяко движение се изпълнява с контрол. В съчетание с дишането това е начин да усетим тялото си, да освободим съзнанието и да се откъснем от грижите на ежедневието, като осъзнаем момента “тук и сега”.

В Пилатес се спазват 6-те основни принципа:

Концентрация, Дишане, Център, Контрол, Прецизност, Флоу.

Концентрация. Всяко движение се изпълнява осъзнато и се контролира от мисълта. С тази техника докато се фокусираме върху движението спираме страничните мисли, които постоянно ангажират съзнанието ни, и насочваме мисълта към осъзнаване на тялото, изпълнение на движението и дишането.

Дишане. Дишането е основна част от техниката на изпълнение на всяко движение. Не трябва да се забравя да се издиша дълбоко и максимално да се освободи въздуха от белия дроб. Начинът на дишане е странично “гръдно” дишане и това е най-предизвикателният момент от изпълнениято на двеженията. По този начин дълбоката стабилизираща мускулатура остава активна и освобождаваме напрежението в прешлените на гръбначния стълб, което е особено полезен начин на дишане при сколиоза.

Център. Може би не се замисляме какво значение имат за поддържане на правилната стойка, баланса и стабилността на тялото дълбоките стабилизаращи мускули (тазовото дъно, диафрагмата, напречния коремен мускул и дълбоките стабилизиращи мускули на гърба). Всички тези мускули оформят т. нар. “център”, “Power House“ на нашето тяло.  Всяко упражнение се контролира от съкращаване на коремните мускули, които се активират на 30%. “Центърът“балансира тялото, коригира стойката, изправя гръбнака. Заздравява мускулатурата отвътре навън.  Тялото работи в синхрон.

Контрол. При упражненията базирани на пилатес се работи срещу гравитацията което укрепва тялото. Колкото по-бавно се изпълнява движението толкова по – голяма сила постига тялото.

Прецизност. Поставянето на тялото в определена точна позиция в началото е трудно, но рутината в техниката води до контрол на движението и следователно точно изпълнение на упражнението. Тръгва се от изходната позиция и се връща обратно точно в тази позиция.

Флоу. Упражненията, базирани на пилатес са движение без прекъсване с еднаква скорост и темпо през целия цикъл и обхват на движението. Така мускулите на тялотото работят както в ексцентрична, така и в концентрична фаза, което води до издължаване на мускулатурата и балансирана и ефективна тренировка.

Допълнителните принципи са Изолация и Рутина.

Изолация. Последователно контролът на различни мускулни групи ни позволява да изолираме отделна мускулна група.

Рутина. Както всяка рутина повторението на движенията и честотата на посещение на класа по Пилатес водят до повишаване на нивото на умения и все по-добро усещане на тялото в пространството.

Движенията базирани на метода Пилатес предизвикват всеки човек по различен начин. Според различния и индивидуален тип тяло всички имаме различни силни и слаби страни. С всеки изминал Пилатес клас усещаме балансиращите ефекти на метода, научаваме за структурата на тялото си, и усещаме тялото си много по-добре.

Защо да изберем Пилатес?

Прекарваме по-голямата част от деня си седейки на работа така, че движенията които подобряват начина по който седим и правилната ни стойка са именнно движенията от които се нуждаем ежедневно.

Пилатес освобождава натрупаното напрежение в гърба и кръста, изправя гръбнака.

Държим електронни устройства постоянно и е много важна профилактиката за състоянието “компютърен врат”, както и освобождаване на напрежението от китките и ръцете.

Движенията в Пилатес раздвижват ставите по щадящ начин. Подобрява се стойката и начинът по който се движите, баланса и координацията на тялото. Чувствате се жизнени и изглеждате добре.

Опитайте и иновативния клас по Въздушен пилатес с хамаци като помощно средство, който извайва тялото, а също и движенията с ленти, топки и гирички за оформяне на здраво и стегнато тяло.

Автор: Анелия – инструктор по Пилатес и Въздушен пилатес в Salt&Art

 

Запазете място от графика ни

 

Вашият коментар