You are currently viewing Солна стая при алергия и стрес

Солна стая при алергия и стрес

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read

Пролетта е сезонът на алергиите. Симптоми като кихане, хрема, сълзене на очите, зачервяване, отоци на лигавицата, хрипове, сърбежи в носа и други подобни са доста неприятни, но и много разпространени.

Най-силно изразените симптоми на пролетните алергии се проявяват сега, през месец май. Самата аз страдам от целогодишен алергичен ринит и знам, че по това време на годината се наблюдава засилване на тези неприятни усещания.

Реших да отворя солни стаи, защото се убедих в ефекта от инхалациите. Освен това имам изкривена вътрешна носна преграда и бях насрочила операция, която за радост се отказах да направя.

Подобрението при мен се случи преди години, след като започнах да водя случайно уроци по йога в солна стая и установих, че много добре повлиява на алергията ми.

Така лекувах и т.нар. „задна хрема“ на децата ми, когато бяха в детската градина. Още на второто-третото посещение се повлияваха.

Преди 3 години реших да съчетая полезните ефекти от въздушната йога и упражненията за дишане с това на солните инхалации. Създадох първата солна стая с иновативен дизайн без сол по земята и стените, но с апарат за халотерапия и голяма стена от хималайска сол, която прави т.нар. спелео-терапия. Така че при нас в Salt&Art, дори и по време на йога практики дишането ви се подобрява.  

Нека да уточня, че „солна стая“, „халотерапия“, „солна инхалация“ и „солна сесия“ се използват за едно и също, но не винаги на място. Има например солни стаи, които са целите в бяло, но нямат апарат, който да разпръсква контролирано количество медицинска сол, което да вдишваме. Само солното покритие по стените има чисто декоративен ефект, както и чрез него по-лесно се поддържа по-ниска влажност и постоянна температура. Солта по земята също не играе голяма роля за инхалацията, но е много приятно децата да си играят в нея с играчки като на пясъка на морето. Затова търсете стаи, в които има халогенератор и то от най-ново поколение.

Как точно помага солната стая при алергии?

Частиците финна, пречистена или т.нар. медицинска сол се разпрашват с помощта на машина, наречена халогенератор в цялата стая, проникват чрез дишането ви и разширяват дихателните пътища. Намаляват отока на носната лигавица, ускоряват отичането на секретите от носа и белите дробове, и действат противовъзпалително.

При алергии, като в моя случай, солната инхалация помага като отбъбва лигавицата така, че да дишваме по-лесно през носа. Честите терапии също понижават нивото на имуноглобулините (IgE, IgA), които са отговорни за алергените в организма ни.

Един от най-честите въпроси, които получавам е:

Колко посещения да направите в солната стая при алергия?

Влиянието се усеща веднага, но за да отшумят симптомите е добре да направите поне 10-15 последователни посещения.

Безвредна ли е солната стая и може ли да се прекали с нея?

Лекуването с халотерапия е 100% натурален и безвреден метод. Прекаляването е невъзможно поради това, че апаратите са настроени и предназначени да пускат само изчисленото нужно количество. Като пренасищане може да се получи, ако всеки ден посещавате солна стая в продължение на месеци, ежедневно без прекъсване. Знак за това може да бъде суха кашлица, която ще отмине веднага при пиене на повече течности. Честно казано аз водя понякога по 5 йога практики придружени със солна инхалация и много рядко съм усещала сухота в гърлото, която след пиене на вода изчезва. Правила съм си изследване на количеството натрий в кръвта и то също е в допустимите норми. Така, че не се притеснявайте. Няма „да пресолите манджата“.

Какво да правите по време на солната инхалация?

Когато посещавате солна стая не е нужно да правите нищо специално, освен да се отпуснете и да дишате през носа. Може да четете книга например, което допълнително сваля стреса, или да слушате медитация. Разполагаме с библиотека за клиенти с интересни книги, както за малки, така и за големи.

В нашата солна стая имаме и практика по йога за лице, която съчетава ефекта от инхалациите с ползите за лицето ви, за които ще ви разкажа допълнително.

А най-хубавото е, че посещението в солна стая действа отпускащо и сваля стреса. Престоят – независимо дали с деца или без, ни поставя  в една вълшебна среда като в приказка. Чистят въздух ни пренася в планината, а солта – на морето.

Други ползи при посещение на солна стая се усещат при:

астма, алергии, при пушачи, бронхити, синузит, кожни проблеми (акне, екзема и др) , настинки, ринит, отит, затруднено дишане, хъркане, при спортисти, певци и хора, които често използват гласа си, при всякакви респираторни проблеми и такива свързани със затруднено дишане, както и за повишаване на имунната система и възстановяване след вирусни и грипни заболявания.

  • Часовете за посещения на нашата солна стая са разделени в график за възрастни и за деца. Това е направено, за да може децата свободно да си играят с играчките, да се люлеят на люлката и да бъдат по-шумни, а възрастните да могат да си почиват.

За запазване на място в солната ни стая изберете между графикът за родители и деца: https://book.saltart.bg/calendar/public?class_id=23

Или за възрастни: https://book.saltart.bg/calendar/public?class_id=22

*За индивидуално ползване, например при хрема, настинка без температура, или ако искате да бъдете само с вашето семейство или приятели, моля, позвънете на телефон: 0888 9999 15

*Ако някой от часовете за възрастни или деца не ви е удобен също можете да ни позвъните, и ако няма друг записан за желания от вас час бихме могли да го преобразуване лесно и бързо.

Автор: Светла Иванова – основател на Salt&Art, йога учител.

Вашият коментар