Халотерапия в Солна стая

Двете ни студиа Salt&Art разполагат със солни стаи и са оборудвани с  най-ново поколение халогенератори. Престоя ви в тях ще повлияе положително върху здравето на вас и вашите деца.

Предлагаме

Халотерапия за деца с продължителност 30 мин.

Халотерапия за възрастни с продължителност 40 мин.

ВАЖНО: В „Salt&Art НЕ предлагаме диагностика или препоръки за медицинско лечение. Ако имате някакви притеснения, свързани с ваше заболяване преди посещение се консултирате с наблюдаващия ви лекар.
Солна терапия НЕ се провежда при повишена телесна температура, обострено състояние на хронично заболяване, епилепсия, сърдечна недостатъчност, остри етапи на респираторни заболявания, белодробна недостатъчност, туберколоза, открити рани, рак, неконтролирана с лекарства хипертония, или психични заболявания.

Халотерапия въздейства благоприятно върху здравето Тя е естествен метод за профилактика и лечение на редица заболявания в организма. Осъществява се чрез халогенератор, който разпръсква медицинска, пречистена сол в помещението. Целта е да се постигне здравословна среда чрез микроклимат, близък до солните мини и пещери, морският бряг, или планината. Халогенераторът впръсква във въздуха отрицателно заредени солни частици, които при вдишване неутрализират положителните йони в човешкия организъм, създавайки по този начин естествен баланс. Впръскването на сух аерозол играе важна роля за облекчаване на здравословни проблеми и се прилага успешно при хора с респираторни и кожни заболявания.

Как точно се провежда халотерапията (солната инхалация) в солната стая?
Нека първо уточним, че солна стая не означава задължително солна инхалация или халотерапия, но може да срещнете тези думи като синоними описващи солните стаи. За да има този положителен ефект върху организма, който всички търсим към солната стая трябва да има поставена машина наречена „халогенератор“. Чрез него в стаята се разпръсква чрез отвор сух аерозол от специална медицинска, пречистена сол. Разпрашените фини частици сол от 1-3 микрон се транспортират чрез дишането до най-малките бронхи и дихателни пътища в белите дробове, включително синусите и носната кухина. Действат като антибактериално средство за вирусите, бактериите и замърсителите, попаднали в дихателните пътища. Счита се, че този метод е много по-ефективен от физиологичния разтвор или поставените солни блокчета в стаите. Солта на стените има по-скоро декоративен ефект, но също така спомага за поддържане на постоянна температура и влага в помещенията, за да се създаде идеална среда, близка до тази в солните мини.

 

Ползи и ефект от посещението на солна стая:

 • Намалява възпалението в белите дробове;
 • Изкарва натрупаната слуз;
 • Подобрява функцията на белите дробове;
 • Отваря дихателните пътища и дишането става по-леко;
 • Балансира кожни заболявания като дерматит, акне и псориазис;
 • Повишават се защитните сили на организма;
 • Облекчават се алергичните състояние и астмата;
 • Действа добре на пушачи и хора, които хъркат;
 • Повишава качеството на съня;
 • Успокоява кожата на лицето и балансира нейното pH;
 • Повлиява успешно на стресови състояния като депресия, безпокойство и хронична умора.

Колко време се стои в солна стая?

За възрастни и деца над 12 години престоят е с продължителност 40 минути. За деца под тази възраст – 30 минути. Разликата във времето е заради това, че по-малките деца дишат по-бързо и съответно си набавят за по-кратко време нужното количество медицинска сол. Но не се притеснявайте, ако решите да останете още малко с детето си, или да ползвате две поредни сесии. Ако е еднократно или веднъж месечно няма да си навредите. Все пак ние препоръчваме да спазвате посочените минути. За да се установи това времетраене са работили специалисти и лекари. Не случайно нашата машина (халогенератор) има автоматично настроен датчик за точното количество сол, което да се разпръсне по време на сесията, както и за времето прекарано в солната стая. Ако детето ви иска да продължи да играе в солната стая и има свободен час след изтеклия ви период е добре през удълженото време да не включваме апарата.

Колко често да посещавате солната стая? За хора с настинки, симптоми на грип, ушни инфекции, хрема или други временни дихателни затруднения от 3 до 8 последователни солни сесии (посещения) могат да бъдат много ефективни.
За хронични респираторни и дерматологични състояния като астма, бронхит, синузит, алергии, псориазис, акне и др.  силно се препоръчва да се извършат 12 до 20 последователни сеанса, или при възможно най-кратък период от време. Тази последователност може да се повтори 2-4 пъти годишно, например преди всеки сезон. След това могат да се правят по желание 1-2 посещения на седмица за профилактика.
За развлекателни, релаксиращи и облекчаващи стреса цели сесиите могат да бъдат приложени толкова пъти, колкото желаете. Все пак, ако сте направили десетина последователни солни инхалации е по-добре след това да ги разредите на 2-3 седмично до следващия сезон.
За поддържане на силна имунна система е достатъчно да посещавате солна стая 1-3 пъти седмично с цел профилактика.
След прекарани вирусни заболявания е добре да направите поне 10 последователни посещения, за да изчистите организма си. Препоръчително е да продължите поне веднъж седмично, за да се поддържат положителните резултати.
За подобряване на състоянието на кожата на лицето при различни възпаления като акне и др. посещавайте солната стая поне една седмица докато видите резултат. От практиката ни установихме, че няколко поредни инхалации непосредствено преди месечния период на жената значително намаляват вероятността от възпаление на кожата. Хората, които идват редовно поне 1-2 пъти седмично да почетат книга, или просто да релаксират без да правят нищо споделят, че нивата на стрес значително намаляват.

Безопасна ли е халотерапията за деца?
Халотерапията (солната инхалация) е не само безопасна за децата, но и силно се препоръчва. Това е 100% естествено, неинвазивно и удобно лечение без странични ефекти, или потенциални опасности за здравето. Също е много по-удобно и приятно от домашното приложение на инхалации от всякакъв вид.
Лечението е подходящо за деца от всякаква възраст (включително бебета), защото нашият апарат разпрашва солта на много ситни частици.
Децата реагират на терапията по-бързо, отколкото възрастните.

 

Защо е толкова релаксиращо в солна стая?
Солната стая създава приказно усещане чрез атмосферата вътре. Всичко около вас е бяло. Светлината и музиката са нежни. В нашата стая има и люлка на която всеки може да се полюее, а всички знаем, че люлеенето успокоява. Столовете ни са много удобни и предразполагат да се отпуснеш в тях. Солта под краката ви е топла през студените дни. Като кристал тя има свойството да премахва негативните емоции, да пречиства въздуха, и да подобрява настроението ви. 

Как се влиза в солна стая?

Не е нужно да имате някаква специална подготовка или да си носите допълнителни дрехи и джапанки, за да посетите солна стая.
Ние имаме съблекалня, но повечето помещения не разполагат с такава, а само с шкафчета и гардероб за поставяне на връхните дрехи и вещите ви като чанта, документи, телефон и др. Престоят ви ще бъде по-комфортен обаче, ако дрехите с които сте, са ви удобни.
Обикновено преди да влезете в стаята има място за събуване, както и чехли. Те ви служат само, за да отидете до рецепцията, и после да се придвижите до самата солна стая. Може спокойно да влезете по чорапи – така правят повечето посетители, както и ние. Ако носите свои чехли или джапанки имайте в предвид, че ще ги използвате само до в стаята, и не са ви наистина необходими.
Някои солни стаи предлагат калцуни, но ние не ги предпочитаме, защото смятаме, че не предпазват много добре солта, особено през зимните периоди, когато обувките понякога са кални, а калцуните могат неволно да се извадят, ако са от плат. Тези пък за еднократна употреба лесно се късат и затова не са много хигиенични, а и с тях допринасяме за замърсяването на природата.

Боси или по чорапи в стаята?

В самата стая влизате боси или по чорапи по ваше желание. Може направо вътре да се събуете.
Температурата е винаги около 24 градуса, а в някои стаи като в нашата има допълнително поставено подово отопление. То прави престоя ви много уютен, защото затопля приятно солта по земята, където може да си заровите краката. В летния сезон подовото отопление е изключено, но ако има по-студени дни отново го използваме.
Поради антибактериалното действие на солта не се притеснявайте от гъбични инфекции, така че използвайте възможността да постоите боси като на плажа или вкъщи.
Не е нужно да се събличате по бански, за да влезете в солната стая, но ако искате да има по-добър ефект върху заболяване като псориазис, или друг кожен проблем (стига да не е открита рана) е добре да имате повече открити части по тялото си. В този случай къси панталонки, потник или тениска с къс ръкав са добро решение в предвид това, че обикновено солната стая се посещава и от други хора освен, ако не сте заявили преди това самостоятелно ползване.

Как мога да си запазя самостоятелно ползване на солната стая и в кои случаи е нужно да го направя?
Ако желаете да сте сами в солната стая по ваше желание това със сигурност ще се отрази на цената, която ще заплатите. Но имате предимството да влезете повече хора. В този случай дори ще ви е по-изгодно. Ако пък сте с приятелка или с детето си и така ще ви е по-комфортно не се колебайте.
Задължително ни предупредете, ако имате хрема или кашлица, за да не се притесняват другите посетители, въпреки че заради здравословния климат в солната стая, и постоянно включения халогенератор няма вероятност точно тук да се разболеете. В този случай няма да ви таксуваме допълнително, но ще ви препоръчаме да ни посетите извън пиковите часове, които са обикновено до обед и след 17ч.
И в двата случая е нужно да ни се обадите по телефона (0888 9999 15), защото през системата ни за резервации няма опция да запазите самостоятелно ползване.

Защо солната стая е разделена на възрастни и деца?
Направихме това разделение, за да може възрастните спокойно да си почиват, а децата да могат да си играят на воля с приятели. Освен това, както прочетохте по-горе препоръчителният престой за деца е по-кратък от този за възрастни.

Ако имате още въпроси свързани с посещението в солна стая посетете секцията „Често задавани въпроси“. Ако не намерите отговор и там – не се колебайте да ни позвъните.

Желаем ви приятен престой!