You are currently viewing Диастаза – дупката в корема, която всяка четвърта жена има!

Диастаза – дупката в корема, която всяка четвърта жена има!

  • Post comments:0 Comments
  • Reading time:1 mins read

Ако си родила наскоро и се чудиш защо коремът ти все още не се  е прибрал, не усещаш коремните си мускули и не можеш да направиш дори и една коремна преса, то може би имаш диастаза?

Какво е диастаза?
Диастаза (rectus abdominis diastasis) е всяко раздалечаване на правите коремни мускули с повече от 2.7см., при което се получава цялостно или частично нарушаване на съединителна тъкан (линеа алба).

Какво означава това в превод

Става въпрос за така наречените 6 плочки (прави коремни мускули), които не са един цял мускул, а група от мускули. Между правите коремни мускули има съединителна тъкан или така наречената линеа алба. Линеа алба играе ролята на ластик, който “свързва” мускулите. Този ластик може просто да се преразтегне, може да се разкъса частично, а може да се разкъса и цялостно. За да се случи това нарушаване на целостта на съединителната тъкан трябва да има предпоставки. 

Кои са най-честите предпоставки

  1. Бременност – през бременността правите коремни мускули се раздалечават встрани и съединителната тъкан между тях се разтяга. Всяка жена има диастаза в края на бременността си. Теоретично между 40ия и 60ия ден от раждането мускулите би трябвало да се прибрали и съединителната тъкан да се е възстановила. Всяка четвърта, обаче, има някакъв вид нарушаване на съединителната тъкан и съответно диастаза, която трябва да прибере.
  2. Подкожни мазнини – голяма част от мъжете с висцерална или мазнина около органите също имат диастаза.
  3. Генетична предразположеност – възможно е човек да се роди с по-слаба съединителна тъкан и това съответно да е предпоставка за появата на диастаза, дори и при нераждали жени, без висцерални мазнини.
  4. Диастаза при бебета – понякога се случва и много малки бебета да се родят или да развият в последствие диастаза. Това се наблюдава най-вече при недоносени бебета.

Как да установиш дали имаш диастаза?

Легни на земята по гръб с изпънати крака. Изправи се до седеж (все едно правиш коремна преса). Получава ли се триъгълник в областта на пъпа? Ако отговорът е да, то най-вероятно имаш диастаза. Ако не си сигурна, може да направиш още няколко неща. 

Отново легни на земята по гръб, свий колене и постави лявата си ръка под главата. Издишай и леко отлепи раменете във въздуха (в полу-коремна преса). С дясната ръка провери къде се намират мускулите ти. Има ли разстояние между тях и колко е голямо. Диастазата се измерва в широчина, дължина и дълбочина. Ако имаш съмнения най-добре се консултирай с коремен хирург.

Какво НЕ трябва да правиш, ако имаш диастаза?

Повечето хора, когато осъзнаят, че имат диастаза започват да правят коремни преси, за да възстановят тонуса на коремните мускули. Но те по-скоро могат да навредят, отколкото да помогнат. Особено, ако не знаеш да си стягаш корема. Ако имаш диастаза, избягвай всякакви упражнения, които създават вътрекоремно налягане или такива, при които коремът ти изкача нагоре и става на триъгълник.

Какво да правиш, ако имаш диастаза?

Ако имаш диастаза, трябва:

  • да се погрижиш коремните мускули да се приберат на мястото си;
  • да възстановиш мускулни тонус;
  • да подпомогнеш възстановяването на съединителната тъкан (лиена алба)

Прибирането на мускулите става чрез изправяне на гръбначния стълб и специфични изправителни упражнения

Мускулният тонус се възстановява чрез дихателни упражнения и стягане посредством ефективни упражнения. 

За съединителната тъкан можеш да се погрижиш с пълноценна храна. Звучи малко сложно, но не е. В интернет пространството вече има много видеа със специфични упражнения.

Добрата новина е, че от началото на 2022 година в нашето студио работи Ваня Висарионова, специалист по ресторативно движение, която повече от 10 години помага на жените да приберат диастазата. Можеш да се включиш в нейната онлайн програма (https://mamasum.bg/ne-na-diastazata/ ) или да си запишеш час за индивидуална консултация на рецепция при нас: 0888 9999 15

Повече за ресторативното движение

Вашият коментар