You are currently viewing Ресторативно движение

Ресторативно движение

 • Post comments:0 Comments
 • Reading time:1 mins read

Знаеш ли какво е ресторативно движение?

В последните години се появяват все повече нови видове спорт или дисциплини. Ако следиш световните спортни новини, сигурно забелязваш, че дори и в традиционните и дългогодишни Олимпийски игри се появяват нови видове спорт. Така например от 2024 година, когато ще се проведе XXXIII Олимпиада в Париж, няколко нови спорта ще намерят място в олимпийското семейство.

Ресторативното движение е сравнително нова концепция, но само като име. Иначе се основава на принципите на биомеханиката и анатомията, а те реално са основополагащи за всяка една система.

История на ресторативното движение

Ресторативно движение е система от упражнения и идеология за начин на живот,  която е създадена преди повече от 10 години. Нейн създател е биомеханикът Кейти Боуман. Кейти дълги години е работила като треньор и преподавател и забелязва, че хората със сходни болки и травми имат едни и същи изкривявания в тялото. Примерно хора с болки в кръста имат прекалено голяма извивка на гръбначния стълб в областта на кръста. В желанието си да помогне на своите клиенти, започва да “лекува” не просто симптомите, а първоизточникът. Т.е. ако искаш да се отървеш от болките в кръста, трябва първо да разбереш какво е причинило болката и да изправиш изкривяването.

Популярността на Кейти нараства много бързо не само в САЩ, където работи и живее, но и в цял свят. Нейните методи и препоръки помагат на всеки, който се занимава с ресторативно движение – от деца до 80 годишни жени и мъже. Упражненията са изключително лесни и щадящи, а цялостната идеология много близка до природата и лесно приложима. Кейти има 8 книги, а голяма част от тях са преведени на чужди езици. Дори има и една книга преведена на български език (“Раздвижи своите гени” – ТУК).

Какво е Ресторативно движение

Ресторативно движение е цялостна система за възстановяване на естествената стойка на тялото, която включва три елемента:

 1. Упражнения
 2. Подравняване на тялото в ежедневието
 3. Промяна на навици в ежедневието

Ето един пример, за да можеш по-лесно да си представиш как работи системата. Да се върнем отново на болките в кръста.

 1. Специалистът по ресторативно движение ти показва специфични упражнения, които ще ти помогнат да изправиш гръбначния стълб и да заздравиш мускулите. Обикновено, комплексът от упражнения отнема не повече от 20 минути на ден.
 2. Една от основните задачи на специалиста по ресторативно движение е да ти покаже, коя е неутралната анатомична позиция на тялото. В случая с кръста ти показва как да си изправяш гръбначния стълб в ежедневието. Защото колкото и упражнения да правиш, ако през останалата част от деня стоиш в крива позиция, няма да се оттървеш от болките или изкривяванията.
 3. Най-често причината за болките в кръста е прекалено дългото седене на стол или носене на токчета или неправилно пъчене – просто, защото са ни казали, че така е правилно да се стои. Ако искате да има дългосрочен резултат от упражненията, трябва да промените навиците си. Да ставате често от стола. Да правите леки разтягания през деня. Да изхвърлите токчетата. Да научите, коя е неутралната позиция на гръбначния стълб.

Така, когато се съчетаят и трите елемента резултатът върху тялото е дългосрочен. И не просто спира да те боли кръста, но започваш да усещаш и много друго позитиви от изправянето на стойката:

 • подобрява се дишането – с изправянето на гръбначния стълб започва да се  използва целият обем на белите дробове
 • увеличава се кръвопотока – при изправянето на стойката, кръвта стига до всяка клетка на тялото
 • забързва се метаболизма – когато няма изкривявания всички процеси в тялото подобряват своята работа!

И може би най-важното – живееш без болка!

Реален пример

Обърни внимание на голяма извивка, която има жената на първата снимка в областта на кръста и горната част на гърба. Също и на раменете. Къде се били преди и къде са след!

Къде да практикуваш Ресторативно движение

В България има 5 сертифицирани специалисти по ресторативно движение. От тази година в нашето студио работи Ваня Висарионова, която се занимава с ресторативно движение от 10 години. Можеш да се обърнеш към Ваня, ако имаш един от следните проблеми:

 • изкривяване на гръбначния стълб
 • диастаза
 • болки в гърба и кръста
 • пролапс
 • болки в коленете и много други.

Обади се сега и си запази час – 0888 9999 15 

Автор: Ваня Висарионова

Salt&Art- Вторник и Четвъртък от 8 до 13.00ч 

Събота от 9.00 до 15.00ч

След предварително запазване на индивидуален час!!

Ако изброените дни не са ви удобни може да уточните и среща извън горепосочения редовен график.

Вашият коментар