You are currently viewing Въздушният йога масаж и ползите за здравето от него

Въздушният йога масаж и ползите за здравето от него

 • Post comments:0 Comments
 • Reading time:1 mins read

И въздушната йога, и масажната терапия допринасят за снабдяването на тялото с повече кислород и подпомагат детоксикацията на организма чрез увеличаване на циркулацията на кръвта и лимфата в тялото. И чрез двете практики се подобрява гъвкавостта, като същевременно се увеличава обхвата на движение. Нещо повече, въздушната йога и масажът са отлични за освобождаване от натрупания в ежедневието ни стрес. Двете обаче съществуват и обединени и това е въздушният йога масаж.

Въздушен йога масаж

Въздушният йога масаж се практикува в хамак за въздушна йога, в който получаващият масажа удобно лежи. Тялото му е напълно отпуснато, при масажа се загрява и ефектът от масажните движения се усеща на много дълбоко тъканно ниво. Основният акцент е върху гръбначния стълб. Особеност на този вид масаж е, че масажният терапевт работи предимно със стъпалата, пръстите на краката и петите си. Има масажиращи движения и с ръце. Масажът се прави върху гърба, краката, шията и главата, вкл. лицето.

Ползи за здравето от въздушния йога масаж

Ако изпитвате болки в кръста, гърба, шията и главата, болезненост и скованост на мускулите или умора, дълбокият масаж на тъканите може да ви осигури облекчението, от което се нуждаете. Физическите и менталните ползи от въздушния йога масаж са:

 1. Облекчаване на стреса: По време на масаж в тялото  се освобождава окситоцин, който помага на тялото да се отпусне и по този начин създава чувство на спокойствие.
 2. Облекчаване на болката: Последните проучвания показват, че хората, които редовно получават масаж, изпитват по-малко проблеми с болката в сравнение с тези, които не ходят на масажни сесии. Въздушният йога масаж помага за отпускане на сковани стави и мускули. При него дълбоко се разтварят прешлените на гръбначния стълб и се облекчавават състояния на хронична болка в гърба, дискови хернии, болки при износени гръбначни дискове и т. н. Използваният лек до умерен натиск от двете страни успоредно на гръбначния стълб намалява напрежението върху ставите и прешлените и намалява болката.
 3. Засилване циркулацията на кръвта и на лимфата в тялото, което също допринася за тонизиране на гръбначния стълб, увеличаване обхвата на движенията и за намаляване на болката в ставите и в тъканите.
 4. Рехабилитация на травмирани мускули в областта на гърба и краката, получени при спортни, вкл. фитнес травми. При въздушния йога масаж се разтягат мускулите на гърба и на торса и по този начин спомага за извеждане на токсините от мускулите, чрез което се улеснява движението.

Ползи от получаването на въздушен йога масаж преди йога практика

 • По-добро разтягане на мускулатурата по време на практиката и по-дълго задържане в позите

Въздушният йога масаж преди практика по въздушна йога ще засили притока на кръв към мускулите, ще ги загрее и ще разтегне външния им слой. Също така, ще се отпуснат ставите и мускулите. Всичко това ще допринесе за по-голямо разтягане на мускулите по време на практиката по въздушна йога и за по-дълго задържане в позите.

 • Освобождаване от напрежението и способност за по-лесно фокусиране на вниманието

След като с помощта на въздушния йога масаж се освободим от напрежението, ще можем с лекота да поддържаме ума си буден и да имаме по-осъзната и по-продуктивна йога практика.

 • Идентифициране на зони с мускулни дисбаланси и слабости

Въздушният йога масаж приятно и безопасно ще раздвижи тялото. Това ще позволи да бъдат открити зони, в които има мускулни дисбаланси и такива, в които мускулатурата е по-слаба. След това, по време на практиката ще сме наясно кои са областите, в които имаме нужда да се разтегнем повече, къде следва да заздравим мускулатурата и кога да се фокусираме повече, за да имаме по-безопасна практика по въздушна йога с минимум риск от контузии.

 • Подобрена циркулация и загряване на мускулатурата

Тъй като въздействието на въздушния йога масаж е дълбоко вътре в тъканите, се увеличава притокът на кръв в мускулите, стимулира се циркулацията на течностите, а самите мускули се загряват, което прави този масаж идеална подготовка за практиката по въздушна йога.

Ползи от получаването на въздушен йога масаж след практиката по въздушна йога

 • По-бързо възстановяване на мускулатурата от натоварването

Въздушният йога масаж подобрява циркулацията на течностите в организма, по-специално на кръвта и лимфата. Приложен след практиката по въздушна йога, той спомага за по-бързото възстановяване на тялото чрез ускорено освобождаване от натрупалата се в мускулите по време на практиката по въздушна йога млечна киселина, която причинява мускулната треска.

 • По-пълноценна релаксация

Чрез своето дълбоко релаксиращо въздействие въздушният йога масаж помага за постигането на максимален ефект на релаксация и до подобрено качество на съня след практиката по въздушна йога.

Въздушният йога масаж и въздушната йога идеално се допълват. В каквато и последователност да ги практикувате ще постигнете подобрение по отношение на индивидуалните си фитнес цели и ще се насладите на полезните и приятни ефекти от  комбинирането на масаж и йога във въздуха, в меката прегръдка на хамака.

Автор: Мими Данева – инструктор в Salt&Art по Въздушна йога, Въздушна йога за начинаещи, Въздушна йога за деца над 5 години, Терапевтична Въздушна Ин йога (с ниски хамаци), Релаксации и медитации в хамак

Повече за нея прочетете от описанието в екипа ни:

https://saltart.bg/team/mimi-daneva

Може да запишете час за въздушен йога масаж с Мими и/или Светла на телефон:

0888 9999 15 (рецепция)

*Ако желаете да споделите този масаж с любим човек или приятел – вторият получава отстъпка – 50% от цената. Клиентите ни често избират този вариант за различни поводи. Той е и прекрасен подарък за наближаващия празник на любовта.

*Когато се прави на двойка е в два различни хамака, а в масажа се включват освен двамата посетители и двама инструктори, които се разменят по време на практиката.

*Нужни са ви само удобни дрехи и добро настроение.

Това е най-невероятния подарък, който може да си изберете.

© Въздушният масаж и въздушният масаж по двойки се предлага само в Salt&Art в цяла България. Благодарим на Мими, че споделя знанията си за него!

Вашият коментар