You are currently viewing Защо въздушната йога набира популярност?

Защо въздушната йога набира популярност?

 • Post comments:0 Comments
 • Reading time:1 mins read

Днес ще ви отговоря на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с този вид йога. Ще ви разкажа също защо аз започнах да я практикувам.

Вече всички, които се интересуват знаят, че тя се случва с помощта на хамак (люлка) и е забавна, много разтягаща и полезна за гърба и врата. Освен това неусетно стяга ръцете, заради множеството захвати с тях, и ни освобождава от онази висяща и развяваща се като отпуснати крилца част на предмишниците, която често губи тонуса си, особено при дамите над 30 години.

С помощта на хамака се адаптират и измислят нови варианти на познатите от класическата йога асани.

Като най-голямо предимство намирам това, че дори и хората, които не могат да правят така полезните обърнати пози (когато сърцето е над главата – като стойка на ръце, на глава, свещ, скорпион и др.), тук могат да ги постигнат още при първото си посещение, стига да нямат проблеми с вестибуларния апарат, или кръвното налягане.

Няма нищо по-подмладяващо от ефекта на тези асани, защото подобряват оросяването и излъчването ни на момента. Ефектът е видим буквално след часа, все едно сте ходили на масаж. За мен лично това е най-важната грижа за външния ми вид, която не може да замени никоя друга. Дори и когато ме е боляла главата след първото увисване на обратно ми минава. С нея е възможно дори да си освободите прищипан нерв.

Предимства от практикуването на въздушната йога за жени:

Със засилването на кръвообращението и съдействието на насъбралата се лимфа да се източи, влияем на премахването на бръчките и засилването на растежа на косата. Подпомагаме борбата против целулит и разширени вени и изгарянето на мастните депа. Подобряваме концентрацията, тонуса и като цяло доброто си настроение.

Към всичко това добавям, че чрез въздушната йога пространството между прешлените много добре се повлиява, защото гърбът се разтяга като при висене на лост, но по приятен начин – с удобни дръжки от които за разлика от лоста ръцете ни не загрубяват.

Самото люлеене действа успокояващо. Не случайно бебетата обичат да ги люлеят и има люлеещи се столове.

Сега към въпросите, които обикновено ви вълнуват, особено преди първото посещение 😊

Колко килограма издържа хамака (люлката)?

Издържа и 200 килограма, но едва ли ще тръгнете на йога, ако сте близо до тях. Анкерните болтове са забити дълбоко в бетона и състоянието им се проверява редовно от човек, който работи във фирмата, която прави самите хамаци, и ги монтира в най-известните йога студиа в България. Аз му имам пълно доверие.

Въздушната йога подходяща ли е за начинаещи?

Напълно. И никога да не сте опитвали йога или да мислите, че не е за вас много вероятно е точно тази да ви хареса. Дори и хората, които не висят я харесват. Така нареченото висене се прави за не повече от 10-на минути, обикновено в края на часа, като за разнообразие се изпълняват максимум 1-3 висящи пози.

Например дамите ми, които идват на Йога за Дами 55+ години, в момента в който опитаха да се раздвижват с  помощта на хамаците поискаха да включа два часа през седмицата само въздушна йога за дами 55+.

Ще изброя някои от предимствата на нашето бутиково пространство Salt&Art, някои от които няма да срещнете никъде другаде:

 • Това е първата и единствена в България солна зала за йога с халотерапия, т.е. пускаме солна инхалация по време на всяка практика, която има допълнително антимикробно и засилващо имунитета действие;
 • Създадена е добра вентилация, чрез която се проветрява и контролира температурата. Тя едновременно вкарва и изкарва въздух, което няма нищо общо с въртенето на един и същ въздух от климатик;
 • Имаме огромна стена от тухли с хималайска сол, които освен че правят атмосферата много приятна с жълто-оранжевата си мека светлина имат допълнително пречистващо и зареждащо действие и създават невероятно настроение;
 • Местата ни са ограничени само до 8 хамака с този на инструктора. Така ще бъдете сигурни, че няма да е претъпкано и на всеки от вас ще бъде обърнато внимание. Огледалата и люлките са разположени така, че учителят да не вижда себе си, но да има постоянно наблюдение върху вас;
 • Хамаците ни се перат много редовно и винаги ухаят прекрасно;
 • Инструкторите ни са прекрасни и всеки от тях може да ви даде нещо различно като усещане.

Видове йога, които може да практикувате при нас:

 • Въздушна йога за начинаещи и Въздушна йога – часовете, които можете да посещавате спокойно без никакъв опит;
 • Динамична Въздушна йога – по-силова практика, която е за активно спортуващи хора, в добра физическа форма, или посещавали вече часове по въздушна йога;
 • Терапевтична Ин Въздушна йога – в този клас ще задържате малко повече в позите, докато освобождавате натрупаното напрежение;
 • Въздушна йога за Дами 55+ – подходяща за напълно начинаещи. Някои от дамите, които я посещават са над 80 години за наша радост и се справят прекрасно;
 • Въздушна йога за деца над 6 години – любима практика за децата;
 • Въздушен пилатес – по-интензивно натоварване с повече повторения на упражненията и разтягане без висене;
 • Семейна въздушна йога – може да посещавате цялото семейство;
 • Релаксация и медитация в хамак – различни видове релакс сесии, медитации с гонг, тибетски, кристални пеещи купи и други медитативни инструменти са също едни от най-обичаните ни практики, в които напълно ще се възстановите, докато си почивате под звуците и водената практика;
 • Въздушен йога масаж – прекрасно изживяване, което ви помага да се освободите от болките и напрежението в гърба.

Повече за видовете йога може да прочетете в категория йога в сайта ни.

А когато се влюбите, като нас в нея и искате да задълбочите знанията си, може да се запишете на някои от двудневните ни курсовете за обучение на преподаватели независимо дали искате да подобрите личната си практика, или да започнете да водите класове.

И един съвет, ако приемете. В студиото ни преподават различни инструктори, а въздушна йога предлага голям избор от упражнения, затова опитайте поне при 3-4 различни човека преди да изберете своя учител и стил. А най-хубавото е, че може да ходите всеки ден при различен инструктор. Така ще надграждате практиката си и ще ви бъде разнообразно и обогатяващо.

Препоръчвам ви също да посещавате часовете с блузка с къс ръкав, вместо с потник за по-голям комфорт.

Със сигурност това няма да е последния ми текст за въздушната йога, но се надявам да ви е дал яснота по някои от основните въпроси, както и да ви е накарал да направите вашия първи полет.

А ние ви обещаваме приятно и запомнящо се пътуване!

Светла Иванова – основател на Salt&Art, йога учител,  индивидуални терапии и медитации

Вашият коментар